Affiliate Hosting in Nederland

Affiliate Hosting in Nederland

affiliate hosting Nederland

Aangezien ik regelmatig vragen krijg van (beginnende) affiliates over hoe ze hun website hosting het beste kunnen inregelen. Als affiliate heb je namelijk continu te maken met de hosting van één of meer van je websites. Zet je een nieuw domein bij een bestaande website op de server, of juist niet. En zo niet, wat doe je dan? Heb je een volledige server nodig, of voldoet een VPS (virtual private server) of VDS (virtual dedicated server)?

Stap 1: Domeinnaam registreren
TransIP affiliate hostingDe eerste stap bij het opzetten van een nieuwe website is het registreren van een domeinnaam. Hiervoor gebruik ik zelf eigenlijk altijd TransIP. De reden dat ik voor TransIP kies is eigenlijk tweeledig. Enerzijds zijn ze erg goedkoop, het eerste jaar betaal je nog geen 5 euro voor een .NL domein, en daarna ook nog slechts € 7,50 per jaar.

Daarnaast heeft TransIP een zeer uitgebreid controle panel waarin je al je domeinen eenvoudig kunt beheren. Of je de uiteindelijke webhosting nou ook daadwerkelijk bij TransIP hebt staan of dat dit extern is geregeld, alles is eenvoudig in te stellen bij TransIP.

Stap 2: Hosting bestellen
Als je de domeinnaam hebt geregistreerd, is het tijd om je website te gaan hosten. Qua hosting is het aanbod zeer groot, dus hoe kun je het kaf van het koren scheiden?

Allereerst moet je zien te bepalen welk type hosting je nodig hebt. Hieruit zijn kortweg de volgende 3 keuzes:

  • Shared hosting (samen met andere sites op 1 server)
  • Virtual Private Server (VPS, ofwel nog altijd gedeeld, maar wel meer vrijheid om eigen instellingen te gebruiken)
  • Dedicated Server

Shared hosting

Dreamhost shared hostingAls je nog maar net begint, of nog niet zo veel bezoekers hebt, dan zul je in veel gevallen voldoende hebben aan een shared hosting pakket. Deze pakketten zijn vaak al beschikbaar voor slechts een paar euro per maand. Voor beginnende website eigenaren kan Dreamhost een mooie oplossing zijn. Dreamhost biedt voor zo’n 100 dollar per jaar een hostingpakket waar je onbeperkt je gang in kan gaan. Je mag zo veel domeinen toevoegen als je wilt, en ook databases en traffic zijn onbeperkt. Dreamhost biedt erg veel mogelijkheden, en nog meer vrijheid!

Virtual Private Servers

Bij een Virtual Private Server heb je nog altijd geen server voor jezelf, maar krijg je wel een deel van een server toegewezen. Dit heeft als grote voordeel ten opzichte van shared hosting dat andere sites geen impact hebben op de performance van jouw website. Je bent dus minder afhankelijk van wie er nog meer op de server staan, en zodra je website enige serieuze omzet begint te maken is het ook verstandig om een upgrade naar een VPS te overwegen.

Bij de meeste hosting aanbieders kun je wel een goed VPS pakket bestellen. Zelf heb ik goede ervaringen met TransIP en iXL Hosting.

Dedicated Hosting

Dedicated HostingWanneer een gedeelde server niet meer voldoende is, en je dus letterlijk uit je jasje groeit, wordt het tijd om een eigen server te regelen. Je kunt een eigen server aanschaffen, en deze configureren en in een data centrum plaatsen (co-locatie), maar je kunt ook een dedicated server huren. Afhankelijk van je technische kennis, en de hoeveelheid tijd die je erin wilt steken, kun je de server al dan niet volledig geconfigureerd laten opleveren.

Zelf heb ik mijn belangrijkste websites op een dedicated server bij Leaseweb draaien. Het beheer heb ik bij gebrek aan technische skills uitbesteed.

Waar op letten bij de keuze van een hosting pakket?

Bij de keuze voor een hosting pakket moet je als affiliate op een aantal zaken letten. Dit zal per persoon verschillen, maar denk van te voren goed na over de wensen van je hosting, zowel voor nu als voor de toekomst.

Onbeperkt domeinen?
In veel gevallen is het niet nodig om voor elk domein weer een los hostingpakket aan te schaffen. Je loopt namelijk niet zo gek snel tegen de limieten van een hostingpakket aan, dus waarom zou je niet meerdere sites op eenzelfde pakket laten draaien? Bij veel hostingpartijen is dit mogelijk, maar zeker niet overal (gratis). Check van te voren goed of dat mogelijk is, hiermee kun je aardig wat kosten besparen.

Meerdere IP-adressen mogelijk
Vanuit SEO oogpunt is het wenselijk om je website op een eigen uniek IP adres te hebben staan. Ook worden links van andere sites op eenzelfde C-klasse IP-adres niet volledig meegeteld door de dames en heren van Google. En indien je website gebruik dient te maken van een beveiligde SSL verbinding, heb je hiervoor ook een uniek IP adres nodig. Ofwel in diverse gevallen is het wenselijk om je websites op een uniek IP te hosten. Biedt je hosting partij hier mogelijkheden voor?

Technische vereisten
Afhankelijk van je technische skills, en de behoefte om (de script op) je website of server te automatiseren, kan het zijn dat je bepaalde features nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan SSH shell access om remote op de server in te kunnen loggen, cronjobs om scripts op vooraf ingestelde tijdstippen te draaien, of specifieke apache modules (mod_rewrite/speed) om URL’s te herschrijven en de snelheid van je website te tunen. Heb je hierin specifieke wensen, controleer dit dan goed voordat je een pakket afsluit.

Schrijfruimte en dataverkeer
Voor een ‘gewone’ website zul je niet al te veel schijfruimte gebruiken, enkele tientallen MB’s zijn dan vaak meer dan genoeg. Ook het dataverkeer is vaak iets waar je je pas zorgen over hoeft te maken als je echt veel bezoekers op je site krijgt, en tegen die tijd heb je dat zelf ook wel in de gaten. Eigenlijk zijn de limieten qua schrijfruimte en dataverkeer alleen van belang als je als affiliates gebruik gaat maken van datafeeds. Als je vaak en veel datafeeds update, dan wil dat nog wel eens impact hebben op je dataverkeer, maar de kosten die hieraan zijn verbonden zijn over het algemeen niets om je echt zorgen over te maken.

Locatie van de server
Voor zowel SEO als voor gebruikers is het prettig dat de website in het land wordt gehost waar je website zich op richt. Dit heeft o.a. een positieve impact op de snelheid waarmee je website laadt. Richt je je op de Nederlandse markt, dan kun je het best een hosting pakket in Nederland afsluiten.

Laatste tips

Denk er daarnaast aan waar je eigen krachten liggen. Ben jij als affiliate vooral sterk op het commerciële vlak, besteed het beheer van de webserver dan uit, en verdoe geen tijd door dit zelf te blijven proberen.

Als beginnende website eigenaar kan 100 euro voor hosting veel geld lijken. Maar als je je website serieus wilt nemen en in de toekomst veel tijd gaat spenderen aan de inhoud en promotie van je site, probeer dan niet voor een dubbeltje op de eerste rij te zitten. Snelheid en uptime van je website zijn belangrijk voor je business, stel je toekomstige omzet niet in de waagschaal voor een paar schamele euro’s.

Als je hosting voor elkaar is kan je een site gaan bouwen. WordPress is hiervoor vaak een erg geschikt CMS. Nog niet bekend met WordPress? Bestel dan WordPress for Dummies! 😉

Laat een reactie achter

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .