Vergelijk Sim Only

Vergelijk de goedkoopste sim only aanbiedingen van diverse telecomwinkels
www.vergelijksimonly.nl
Categorieën Uit mijn archief

Meerdere domeinen op één WordPress 2.9.2 install met WPMU

Op 6 juni 2010 door in Online.

Wanneer je (bijvoorbeeld als affiliate) meerdere websites onder WordPress wilt installeren op één server, dan is het handig om hiervoor een WordPress multi-user (WPMU) installatie te gebruiken. Op die manier hoef je namelijk maar één installatie te onderhouden, en ook maar één keer al je plugins te updaten. Dat is dus een stuk praktischer, en veel minder foutgevoelig.

Vanaf versie 3.0 van WordPress zit deze WPMU er standaard in geïnstalleerd. Maar op dit moment kun je het voor versie 2.9.2 op onderstaande wijze installeren. Deze handleiding is getest op een webserver met Plesk; een collega heeft zonder succes geprobeerd het onder cPanel voor elkaar te krijgen, maar daar is de afhandeling van domein aliassen net iets anders ingericht.

De handleiding

Stap 1: WPMU installeren

 • Kies een hoofddomein waarop je WordPress MU wil gaan installeren (op dit domein zal in de toekomst de algemene admin bereikbaar zijn)
 • Maak een database aan met een gebruiker die die lees en schrijfrechten heeft
 • Download WPMU
 • Upload alle bestanden uit de WPMU map naar de root van je webserver (afhankelijk van je server instellingen bijvoorbeeld /htdocs; /httpdocs of /public_html)
 • Zet de rechten voor de mappen htdocs en wp-content op 777
 • Installeer WPMU door je hoofddomein te bezoeken met je browser
 • Kies voor de installatie variant met Sub-domeinen, niet voor sub-directories
 • Vul alle overige benodigde velden in, WordPress MU wordt nu geinstalleerd
 • Verwijder install bestand (index-install.php) en zet rechten van bovengenoemde mappen terug naar 755

Stap 2: Multi domain instellingen activeren

Optioneel kun je nu al plugins installeren; als je gebruik wilt maken van de New Blog Defaults plugin is het raadzaam dit te doen voordat je nieuwe blogs toevoegt. In WP-config.php dient de VHOST setting op yes te staan, controleer dit voor de zekerheid! Deze kun je vinden in (de buurt van) regel 39 en dient define(‘VHOST’, ‘yes’); te zijn.

Stap 3: Extra domeinen toevoegen

 • Voeg je extra domein toe als alias van je hoofddomein in Plesk (of een ander admin panel)
 • Ga in je WP-admin panel naar Site Admin -> Sites
 • Vul alle velden onder Add site; bij path vul je in “/” en klik daarna op Create Site
 • Zorg ervoor dat je op het nieuw aangemaakte domein de mogelijkheid tot het registreren van extra blogs uitschakelt via Site Admin -> Options

Je hebt nu meerdere domeinen geïnstalleerd op 1 WordPress MU installatie!

Plugins

Het is belangrijk om te weten dat niet alle plugins ook standaard op WordPress MU werken. Check daarom goed de wpmu pagina van WordPress. Vervolgens zijn er 2 manieren om plugins te installeren op MU:

 • plugins die standaard ingeschakeld moeten staan voor alle blogs/websites zet je in de /wp-content/mu-plugins; zoals bijvoorbeeld Akismet en New Blog Defaults
 • plugins die op blog niveau ingesteld dienen te worden, zet je in /wp-content/plugins; Deze kun je vervolgens in het admin panel van ieder individueel blog inschakelen/instellen

Heb jij al ervaring met WPMU? Extra tips & tricks zijn altijd welkom hieronder in de reacties.

2 reacties op “Meerdere domeinen op één WordPress 2.9.2 install met WPMU”

 1. Roy zegt:

  http://ottopress.com/2010/wordpress-3-0-multisite-domain-mapping-tutorial/
  hier is vast de tutorial om het om 3.0 welke waarschijnlijk binnen enkele dagen uitkomt te gaan gebruiken. Tip van de dag is dan ook: upgraden, niet importeren en exporteren 😉 en vergeet niet te backuppen.

 2. Edward de Leau zegt:

  Ouder postje maar… het kan soms een uitdaging zijn om je bestaande WordPress sites onder te brengen onder de ” nieuwe MU installatie ‘ . De kleinere zijn eenvoudig maar de grotere sites … zijn moeilijker. Ik heb er hier: http://wp.leau.co/2010/12/24/moving-a-weblog-to-a-wp3-multisite-weblog-system-on-mediatemple/ een stukje over geschreven.

Laat een reactie achter

Overig

© Ruud Kok 2006-2020 - Cookiebeleid

Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.      Sluit